Hur Gina Tricot skapade en framgångsrik kvalitetssäkring och minskade kostnaderna för sina IT-projekt

Webbinarium
Spela video

Från konsulter till intern framgång

Hos Gina Tricot, en av Sveriges ledande modekedjor, pågår konstant innovering och digitalisering. Christoffer Lukasz, Test Lead/QA på Gina Tricot, berättar om hur de med hjälp av Reqtest lyckades med kvalitetssäkringen för sina IT-projekt på bara några månader.

– Numera kan organisationen på ett effektivt sätt säkerställa kvalitet i samtliga implementations- och förvaltningsprojekt. Det spar både pengar och skapar en kundupplevelse i världsklass.

 

Se videon till vänster eller bläddra ner för att läsa intervjun

Gina Tricot, som har 150 butiker och en betydande e-handel, är mitt inne i en digital transformation. Därför valde modekedjan under 2022 att stärka sin interna IT- och projektavdelning. Fram tills dess hade Gina Tricot varit beroende av externa konsulter och tagit in testledare för större projekt. När IT-ledningen insåg att de behövde ta ett helhetsgrepp om kvalitetssäkringen anställdes Christoffer Lukasz, med lång erfarenhet från bland annat H&M och VGR, som QA/Test Lead.

– I dag är det hård konkurrens och vi har inte råd att leverera projekt med fel och brister. Ligger vår sajt nere tappar vi pengar och våra kunder blir missnöjda. Därför behöver vi testa allt innan det går live för att få kvalitet i våra system, säger han.

Christoffers tips för att kvalitetssäkra IT-projekt

1. Tänk test tidigt
Få in test i planeringen och våga ifrågasätta – har vi tydliga krav? Har vi en kravmassa? Går det här att testa? Vi lägger in systemtester, acceptanstester, produktionstester och Go-Live-tester i planeringen redan från projektstart.

2. Det ska vara enkelt att testa
Verksamheten som har användarkunskapen måste ha ett verktyg som är enkelt att testa i. De som testar måste kunna utföra dessa på ett så bra sätt som möjligt. Ett användarvänligt testverktyg ger en riktigt bra grund för en lyckad testverksamhet.

3. Allting vi gör, gör vi för kunden
Har man kundfokus genom hela processen är det mycket lättare att få med ansvariga på banan. Allting vi gör ska underlätta för kunden att shoppa så att vi ”make women smile”, som vi säger här på Gina Tricot.

Testa själv

Börja med syftet och glöm inte verksamheten

Christoffer Lukasz process för kvalitetssäkring är enkel och konkret: se till att alla förstår syftet med test, tänk test tidigt i processen, planera för testfasen, involvera verksamheten och ha ett testverktyg som är så enkelt att alla kan använda det.

– Allt vi gör är för kunden. Om alla förstår att det är syftet med våra tester är det mycket enklare för mig att få loss resurser. Att hela organisationen är med är A och O för ett lyckat resultat. Dessutom spar det pengar eftersom ju tidigare i ett projekt vi hittar fel, desto billigare blir det att lösa, säger han.

Men det räcker inte med att alla i organisationen förstår syftet, verksamheten som ”sitter på kunskapen” måste också vara involverad i processen från start. Både när det gäller att kravställa funktionalitet, och att testa att det fungerar som avsett. Ett arbete som enkelheten i att använda Reqtest har underlättat.

– Med hjälp av Reqtest har vi skapat ett sömlöst flöde där det är helt okomplicerat för produktägare att lägga in krav och lika lätt för verksamheten att testa av samt rapportera avvikelser. Dessutom har vi kopplat ihop Reqtest med Jira så att felrapporter automatiskt hamnar hos våra utvecklare. Det har gjort att det går betydligt snabbare att lösa buggar och kortat ner tiden till Go-Live.

Lägre kostnader och en bättre kundupplevelse

Under ett och ett halvt år har Christoffer Lukasz och hans team jobbat utifrån den nya processen. Även om det är ett pågående arbete säger han att Gina Tricot numera har en mer modern syn på kvalitetssäkring, att organisationen jobbar som ett team och att det inte längre finns något ”vi och dem” mellan IT och verksamheten.

– Det tog ett par månader att få med alla på resan, men nu förstår både IT och verksamheten vinsten med en strukturerad kvalitetssäkring. Att vi tack vare den levererar hög kvalitet i projekten och har betydligt färre fel i våra system. Det gör i sin tur att vi minskar Gina Tricots digitaliseringskostnader och skapar en ännu bättre kundupplevelse som hjälper oss att nå våra mål.

Christoffers process för kvalitetssäkring av IT-projekt

Vill du göra samma förflyttning som Gina Tricot

Testa Reqtest kostnadsfritt och se hur du kan:

  1. Jobba strukturerat och effektivt med alla tester, krav och buggar i projektet
  2. Delegera uppgifter och samarbeta med leverantörer eller projektmedlemmar
  3. Följ progressen och godkänn slutleveransen

Hundratals nöjda kunder

Lantmännen är kund hos Reqtest
Scania är kund hos Reqtest
Anticimex är kund hos Reqtest
Sweco är kund hos Reqtest
Visma är kund hos Reqtest